Skepparhistoria Segling V – 2013

Ur reportage publicerat i Demed #1 2014, Stockholms Scoutdistrikts medlemstidning.

 

Äventyret Biscaya

 

Undrar du också vad man kan vänta sig på en utmanarsegling med segelskutan Biscaya?

 

En av 2013 års utmanarseglingar tog oss från Helsingfors till Stockholm, via Estland och Gotska Sandön. Här sammanfattas den av en av de ansvariga skepparna ombord som berättar om vädrets makter, gemenskap, segling, scouting samt att utvecklas och växa som människa.

 

Måndag kväll 22/7:

Seglingen började i Helsingfors dit alla deltagare tog sig med flyg eller färja. Fullt kaos då alla ska packa upp sina saker samtidigt i det hyfsat trånga fartyget, men god stämning och skratt var det från första stund.

 

Tisdag morgon 23/7:

Idag börjar arrangemanget på riktigt. Nu väntar stationsgenomgång av fartyget, för att sedan förflytta oss till Sveaborg, det gamla fortet utanför Helsingfors, där vi ska ha rundtur med två av skepparna som guider. Lära-känna-lekar och välkomstceremoni står även på schemat. På kvällen kastar vi loss och ger oss av mot Tallin.

 

Onsdag fm 24/7:

Färden över till Tallin gick bra. Lugnt och fint över öppet hav, mycket fin solnedgång och inget land så långt ögat kunde nå. Vi seglade under natten och kom fram till Tallin på onsdag morgon. Stjärnhimlen var fantastisk! Aldrig ser man så många stjärnor som man gör ute till sjöss. Nu väntar strax lunch, städning, ”göra stan”, middag och sedan åter losskastning mot Haapsalu, västra Estland.

 

Torsdag kväll 25/7:

Nu ligger jag i sängen efter ett härligt ”lägerbål” med sång, musik och nattfika i salongen. Resan hit till Haapsalu gick mycket bra och vi kom fram tidigare än beräknat. Efter två nätters segling väntar nu en hel natts sömn, skönt. Under färden lärde vi oss hur man använder äldre metoder, som tex pejlskiva och släplogg, för att kunna positionera sig utan tekniska hjälpmedel.

 

Fredag kväll 26/7:

Haapsalu är riktigt fint, massa gamla borgruiner och söta små trähus. Vi grillade hamburgare till lunch och fick duscha, skönt. Vi gav oss av igen vid 18-tiden och kvällspasset var idylliskt! 4-6 m/s, klar himmel, härligt gäng med mycket skratt och skvaller.

 

Lördag fm 27/7:

Är nu på mitt vaktpass (08.00-12.00) men det är stiltje så vi kör för motor, har precis lämnat Estland bakom oss och är åter ute på öppet hav. Östersjön är så vacker! Eftersom det är så pass lugnt har vi utmanat de tre vakterna (deltagargrupperna) att tävla i Biscaya-quizen – roligt att se hur otroligt snabbt de lär sig, till och med de som aldrig varit ombord på en båt innan! Mycket imponerande.

 

Söndag kväll 28/7:

Vid lunchtid kom vi fram till Gotska Sandön. Överfarten var lugn och vi hade bra väder (=inget regn). Vi ankrade utanför och rodde in med den lilla uppblåsbara båten ”Putte”. Vi badade och kollade in byn och fyrhuset; ballt. Lättade ankar och satte kurs och fart mot Stockholms skärgård senare på kvällen.

 

Måndag kväll 29/7:

Under hela överfarten Estland-Stockholm har vi kört med död räkning (dvs utan hjälp från tekniska hjälpmedel) och haft en tävling för att se vilken vakt som har varit mest noggrann. Ska bli spännande att se vilka som vann! Nu har vi förtöjt i en naturhamn utanför Tyresö och bevittnat en fantastisk solnedgång på de solvarma klipporna. Vi har även fått låna bastu, så nu ska vi återhämta våra trötta kroppar.

 

Tisdag kväll 30/7:

Blåbärsplockning innan losskastning till eftermiddagsfikat, mums! När vi kastat loss på morgonen blev det jättedimmigt och vi fick ta fram stora tutan och ha dubbla utkikar. Kom fram till Sandhamn vid lunch, bjöds på spontanbesök ombord på en lotsbåt och fick höra hur en lots jobbar (guidar in utländska fartyg i skärgården) – kul! Handlade mat och skulle förflytta oss till en vik i närheten men blev då överraskade av dåligt väder. Inte så kul men alla hjälptes åt och med sina nyvunna kunskaper skötte de jobbet galant och vi kunde förtöja i viken efter lite om och men.

 

Onsdag kväll 31/7:

Väcks av strålande sol och alla tar ett morgondopp. Perfekt seglarväder! 7-9 m/s och klarblå himmel. Passade på att öva på att kryssa (gå upp mot vinden) vilket är jättekul med ett så sammansvetsat team. Kom till slutdestinationen och Biscayas hemmahamn på Vindalsö på eftermiddagen. Vi skeppare lagade middag, medan deltagarna fick en sista chans att visa sina nyvunna kunskaper i ”Vaktkampen”. Kul med så engagerade och duktiga deltagare! På kvällen blev det avslutningsceremoni uppe på berget tittandes ut över en nattsvart skärgård med blixtar långt bort i fjärran, så häftigt!

 

Torsdag em 1/8:

Nu sitter jag på bussen på väg hem och försöker smälta alla nya intryck. Vilken häftig resa det har varit! Även sista dagens städning gick som en dans och Biscaya var så fin när vi lämnade henne vid bryggan. Vad man redan saknar alla gastar (deltagare) och arbetet ombord. Längtar redan tills nästa sommar 2014!

 

Helena Bergström

Underskeppare Segling V – 2013