Deltagarhistoria Segling IV – 2014

Ett reportage från Luft:s hemsida; roverscoutområdet som täcker Skånes tre distrikt; Södra Skånes, Snapphane och Kulla Scoutdistrikt.

 

Biscaya reser från Swinoujscie till Västervik

 

1

En bra utmaning är att göra saker man aldrig har gjort förr.

Den 12 juli hoppade Jacob Palm av tåget i Ystad för en fortsatt resa över Östersjön mot Polen, mer bestämt staden med det svåruttalade namnet Swinoujscie. I avgångshallen för Polenfärjan möttes han upp av ett gäng scouter som även de skulle ta sig till Swinoujscie. Alla hade anmält sig till Biscayaseglingen över öppet vatten. Första resan tillsammans bestod över utforskning av färjan, spela kort och lära känna varandra. Efter sex timmars åkande var de äntligen framme i Polen, där de skulle leta upp den mindre båten Biscaya, som är Scouternas egna segelbåt som tar scouter över vatten hela sommaren. Där borta i en småbåtshamn syntes en vacker träbåt vid namn Biscaya af Vindalsö.
Morgondagen därpå vaknade de alla upp, till varm gröt, mackor och varmt kaffe. Det var samma dag som VM-finalen mellan Tyskland och Argentina, som spelades sent på kvällen. Det finns vissa saker man har svårt att styra över till sjöss/till bryggan. Det första är vädret och det andra är VM-final var fjärde år. De fick öva under dagen på att kasta loss och lägga till vid bryggan, besöka staden och fördriva tiden tills VM-finalen var över. Bra tid att lära känna alla som skulle med på båten. Då stod det klart, Tyskland hade vunnit och Biscaya började segla ut ur hamn till solnedgång.

Seglingen startar

De seglade hela natten och hela dagar och arbetade i tre grupper. Grupperna var vid namn Styrbord, Babord och Skansen. Till det fanns det en kapten och tre skeppare.

 

2

 

Jacobs grupp tillsammans med Kalle och Jeanette; Babord, skulle upp mitt i natten vid 04:00 för segla, navigera och hålla utkik i fyra timmar. Lättare sagt än gjort. Det blåste bra, gungade bra. Sjösjukan slog till snabbt, kvällsmaten kom upp lika snabbt, fick en tankeställare ”Ska det vara så här i tio dagar?”. Var segling något för Jacob? Skepparen som var uppe med Babord, fanns där för att lära oss allt och vara en god ledare.
”Ta lite vatten och skorpor Jacob, så känns det bättre”. Sa Helena.
Följande dag låg Jacob nere i sin koj och minns att han åt ett knäckebröd till frukost och lunch. Kvällsmaten avnjöts till lugnare vatten och efter en timme hade han ätit upp allt på tallriken.

Ett besök i Gdansk

Efter att de hade lämnat Swinoujscie, seglat i två dagar, var de framme i nästa hamnstad i Polen, Gdansk. Mycket vacker stad. Underbar insegling i hamnen. Tog en halvtimme att ta sig igenom industrihamnen. Det var mäktigt, stora tankfartyg som lastades av med fem stora kranar, ja stora. Väl inne i hamn passade man på att städa och röja upp på Biscaya. Duscha och besöka staden.
En stad som var renoverad efter bombanfall under andra världskriget. På vissa byggnader såg man tydligt vad som var gammalt och vad som var renoverat, mäktigt.

 

3

 

 

4

Seglingen fortsatte, med mål Litauen. Men först kom ryssarna…

Under deras färd ut från Gdansk fick de lära sig en hel del om fyrar. De lampor som blinkar längst kusterna. Tro det eller ej; de blinkar olika. I sjökortet står det hur de ska blinka, och sedan kan man lätt hitta vilken fyr man tittar på, smart! Bra att kunna ifall GPS och digitala sjökortet slutar fungera.

 

5

 

För lite geografilektion ligger Litauen ovanför Polen, och där emellan ligger en liten del av Ryssland inklämd. Ryssland har även ett militärt övningsområde till havs som man ska hålla undan. Utanför deras egna område hade ryssarna lite mer område på internationellt vatten denna dag mellan klockan 10-15. Biscaya chansade och ville segla igenom detta området för att hinna till Litauen i god tid. Gick mindre bra. De fick välja en ny kurs till 270° för att köra ut från området.
”Biscaya Biscaya, this is ryscha coastgard, please change course, rocket testing, danger zone.”
Det är bra att följa rysk order, även om det var på knagglig engelska. Ett uppföljande ryskt fartyg låg bakom dem i ett par timmar som såg till att de hade ändrat kurs. När klockan blev 15:00 kunde Biscaya åter segla rakt över området. Så de hann ta sig till Litauen i god tid. Besöket i Litauens enda hamnstad Klaipeda var fint. Åt på restaurang och fräschade till oss i duschar och njöt som turist. Att Jacob njöt av en kopp kaffe ensam på ett café, var enligt honom själv ett sätt att njuta som turist.

Färd mot Visby

De lär sig mycket under seglingen. Laga mat i 30° vinkel och salta med måtta. Navigera på sjökort, styra på kompass, hålla utkik efter andra båtar och ha roligt. Mitt i natten är ett perfekt tillfälle att lära sig navigera efter stjärnor. Lära sig hitta polstjärnan och kunna peka ut vart planeten Mars finns på stjärnhimlen. Sola och bada mitt i Östersjön. Det enda man ser är vatten och mer vatten. Spegelblankt och svinga sig i en lian från bommen till storseglet. Se solnedgång långt borta i horisonten. För att nästa dag njuta av soluppgången.

 

6

 

Kanske glömde nämna det, men ”seglingen” från Gdansk till Visby bestod av inga segel uppe. Det blåste för lite. De gick för motor istället, dygnet runt. På gott och ont. Fint väder var det åtminstone.

Land i sikte

Efter två dagar ute på Östersjön såg de äntligen land. Gotland skymtade där borta. Kom närmre och gick runt Gotlands udde, då passa det på att blåsa. Från blyga 1.2m/s till 9.0m/s. Upp med segel. Nu blev det att kryssa fram sista sträckan. Relingen låg i nivå med vattnet och några skor blev blöta. Häftig känsla enligt Jacob. Det behövdes efter all mot(or)gång i flera dagar. Blev serverade lunch av gruppen Styrbord, mums! Underbart att bara få maten serverad vissa dagar och slippa att diska för det gjorde Skansen :P.
Ett äventyrligt sätt att segla in till Visby.

 

7

Visby, en unik stad med ett underbart slut

Visby bjöd på mycket. Först ett studiebesök hos Svenska Sjöräddningen. Blev hämtade av deras supersnabba båt. Åktur i 30knop, härligt.
”Hej Jacob”, av en slump träffade man en scoutkompis i Visby. Klara Nilsson som har flyttat hit gick en runda nere i hamnen och fick syn på Biscaya. Så roligt att få oväntat besök. Gav henne en rundvandring på Biscaya. Hon var lite förvånad att vi sov 14 personer på en så liten yta. Glad blev Jacob.

Ett längre stopp i Visby gjorde att de dagen därpå hyrde cyklar för ta sig till Lummelundagrottan. En grotta som uppstått av många års avkalkning i en bergsspricka. Visby upptäckts bäst med cykel. Glass och mys, bada fötterna på stranden, och klättra på ringmuren.

 

8

 

Det här var även sista kvällen med gänget. Som tradition var det kapten och skepparna som stod för kvällsmaten. God förrätt och Hamburgare Deluxe och smarrig efterrätt med hallon. Tack, det var supergott. Lekte charader och Babord fick det svåruttalande ordet Swinoujscie, svårt! Vandring bort till ringmuren för att avnjuta bästa solnedgången uppe i ett torn.

 

9

 

Avfärd mot Västervik, där det skulle sägas hejdå till alla. Hoppas vi ses igen. Det var en underbar resa och jag har lärt mig så mycket. Även lärt mig en ny sång som handlar om kaffe samt lärt mig mitt namn på teckenspråk. Vi var framme i Västervik den 22 juli. Tio bra dagar, tiden gick fort, man vänjer sig snabbt att gunga med till vågorna. Nu finns det en hel del bra bilder att få återblickar från, men framför allt, så är det alla bra minnen man har kvar och all kunskap som man aldrig skulle kunna lära sig i skolbänken.

Mitt tips till er där ute. Ta chansen, prova göra något nytt. Träffa nya personer, våga åk själv på läger och arrangemang. Utmana er själva.

 

En skrivande berättelse av Jacob Palm som seglade Biscaya från Swinoujscie till Västervik tillsammans med ett härligt gäng.

 

10

 

Foto: Linnea Höglund Rehn, Helena Bergström och Klara Nilsson